Den 28/3 gjorde Förbundet, representerat av styrelseordföranden Mike Winnerstig, en gemensam uppvaktning av Justitiedepartementet tillsammans med företrädare för Svenska Jägareförbundet och Svenska Skyttesportförbundet.

På Justitiedepartementet blev vi mottagna av den ansvarige statssekreteraren Martin Valfridsson, den politiska stabschefen Karin Sedvall och den rättssakkunniga Christina Berg. Alla dessa är centrala aktörer vad gäller författandet av den vapenlagsproposition som fortfarande behandlas i statsrådsberedningen, i form av en ännu inte offentliggjord lagrådsremiss.

Vi inledde vår presentation med att notera att våra förbund tillsammans representerar nästan hälften av alla vapeninnehavare i Sverige (närmare 300 000 personer) som tillika är väljare i årets val. Vi poängterade också att vår verksamhet tillför både samhällsnytta och rekreation genom skytte respektive jakt, i form av tävlingar, frivillig försvarsverksamhet och viltvård.

Därefter gick vi igenom de många problem som vi ser i den utredning (SOU 2013:7) som leddes av Doris Högne Rydheim. Främst sköt vi in oss på förslagen om licensiering av magasin, begränsningar av halvautomatiska vapen och de problem som uppstår avseende vissa polismyndigheters tolkning av begreppet "synnerliga skäl" som krav för tillstånd för bl.a. enhandsvapen.

Vi påtalade också att behovet av dialog mellan departementet och skytterörelsen är mycket stort, och att det behövs en helt ny vapenutredning som borde gå igenom hela vapenlagstiftningen, vilken idag utgörs av ett lapptäcke av bestämmelser som ofta inte hänger ihop. I stort sett samtliga vapenutredningar under de senaste tjugo åren har alla gått ut på att göra reglerna för legalt vapeninnehav striktare och svårare att uppfylla, vilket definitivt inte fått till följd att det kriminella användandet av illegala skjutvapen på gator och torg minskat - tvärtom har detta i hög grad ökat under samma tid. Den frustration som förbunden och dess medlemmar känner över detta är väldigt stor.

Statssekreterare Valfridsson noterade allt detta, sade sig förstå frustrationen som vi och våra medlemmar känner, men kunde inte avslöja mer om lagrådsremissens innehåll än att "jägare och skyttar nog inte kommer att bli besvikna på den". Från andra källor har vi hört att den kommande propositionen "i huvudsak" kommer att rikta in sig på illegalt vapeninnehav, vilket ju låter bra. Valfridsson avslutade mötet med att säga att han uppskattade vår strävan efter en bättre dialog med departementet och underströk att man från regeringens sida också var intresserad av detta. Om ett par veckor vet vi antagligen hur regeringen ställer sig i dessa frågor och då kommer vi att återkomma.

Mike Winnerstig

Styrelseordförande

 

Nyhet från SPSF